maanantai 22. syyskuuta 2014

Vahvoja Makuja Syksyn Ruokapöytään

Punajuurilaatikkoa, bataattisosetta ja lehtikaalia



Punajuuri laatikko on meidän perheen syys- ja talviruokaa. 

Bataattisoseen ja vihreiden vihannesten kera se on todella maukas ja värikäs ateria. 

Punajuurilaatikko on kevyttä, mutta pitkän kypsennyksen ja mausteiden ansiosta täyteläistä. Myös ruisleipä tuo oman lisänsä. 

Ravintola Turengin Asemalla Punajuurilaatikko maistuu kokouslounailla.

Punajuurilaatikko 8-10:lle


1 kg punajuuria (5 isoa)
2 isoa sipulia

1 l lihalienta
4 viipaletta ruisleipää (4 reissari-palaa)


30 g raastettua piparjuurta (5-8 rkl)
2 rkl meiramia
½-1 tl mustapippuria
1 dl hunajaa, tummaa sokeria, siirappia tms.
1,5  rkl suolaa 
2-3 munaa
800 g naudan paistijauhelihaa

1. Tee ensin lihaliemi ja revi ruisleivät (esim. parin reissarin molemmat puolet) siihen turpoamaan. 

2. Raasta punajuuret ja sipuli karkeaksi raasteeksi. Punajuuria ei tarvitse kuoria.  

3. Lorauta pannulle ruokaöljyä ja kullota punajuuri-sipuliraastetta, kunnes punajuuret vähän "nöyrtyy". Ei haittaa vaikka unohtuu pannulle vähän pidemmäksikin aikaa, kun lämpö on pienellä.

4. Kaada kuullotetut juurekset ja ruisleipä-lihaliemiseos isoon kulhoon, Anna vähän jäähtyä ja lisää joukkoon loput raaka-aineet, mausteet ja kananmunat sekä jauheliha raakana.

Sekoita käsin tai vatkaajan taikinakoukuilla. 

Kaada voideltuun uunivuokaan 

Paista 175 asteessa 2-3 tuntia.

Lähde vaikka lenkille.


(Kuvan vuoka 40 x 27 cm

Bataattisose 8-10:lle

Kuori ja kuutioi n. 1 kg bataattia kattilaan ja laita vettä niin, että bataatit nippa nappa peittyy. 
Kuori joukkoon 2 valkosipulin kynttä ja lisää vielä 1/5 tl cayannepippuria. 
Keitä kypsäksi kannen alla (n. 15 min) ja soseuta.
Lisää ½-1 tl suolaa, 2 dl kuohukermaa ja 1-2 rkl sitruunanmehua. 
Kuumenna.

  
Lisukkeeksi sopii vihreät vihannekset: haudutettu lehtikaali, höyrytetty parsakaali tai vihreät pavut.


Värikylläistä ruokaa on kiva syödä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti